De Amstel Gold Race 2019, misschien heb je er wel eens van gehoord. Misschien ook wel niet. Ik hoorde er pas over toen ik voor het eerst mee ging doen, in 2013. Daarvoor had ik het wel voorbij zien komen, maar interesseerde ik mij er niet zo voor. Als je zelf mee gaat doen s het toch een andere beleving. Volgend jaar is er opnieuw een weekend die in teken staat van dit tour- en profevenement. Dit is op 20 April 2019 voor de “amateurs”. De profs rijden de tocht een dag later op 21 april.

Net als voorgaande jaren heb ik mij ingeschreven met mijn beide broers. Mijn broers houden ook beide van wielrennen. Mijn ene broer, Tjitze, gaat volgende jaar ook de Mont Ventoux beklimmen. Met z’n drieën hebben we meegedaan aan een aantal tourtochten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Elfstedentocht, Elfmerentocht en verschillende andere racefiets en mountainbike toertochten. Zo, ook de Amstel Gold Race. Om precies te zijn is het nu de zesde keer dat hem gaan fietsen.

Keuterberg Amstel Gold Race 2013

Keuterberg Amstel Gold Race 2013

Amstel Gold Race 2019

Samen met mijn broers heb ik de Amstel Gold race al een aantal keren uitgereden. Zo heb ik de 100, 150 en 200 kilometer versies uitgereden. Er is nog één afstand die hier nog boven komt, dat is de 240 kilometer versie. Deze wil ik graag nog een keer uitrijden.In totaal zijn er zelfs zes(!) verschillende afstanden:

 • 60 kilometer (852 hoogtemeters)
 • 100 kilometer (1.354 hoogtemeter)
 • 125 kilometer (1.461 hoogtemeters)
 • 150 kilometer (2.280 hoogtemeters)
 • 200 kilometer (2.747 hoogtemeters)
 • 240 kilometer (3.706 hoogtemeters)

Tijdens de Amstel Gold Race krijg je behoorlijk veel klimmen voor de kiezen. Dit is ideaal voor mijn training voor de Mont Ventoux. Bij de Mont Ventoux leg je over 22 kilometer in totaal 1610 hoogtemeters af. Dus er is wel degelijk een verschil, want in Nederland tijdens de Amstel Gold Race evenaar je deze hoogtemeters pas bij 150 kilometer. En dan te bedenken dat Limburg voor Nederlandse begrippen behoorlijk heuvelachtig is. Tijdens de eerste editie van de Mont Ventoux, bestonden mijn trainingen dan ook uit het beklimmen van viaducten en bruggen in Friesland (waar ik woon).

Fotofinish op de top van de Cauberg

Fotofinish op de top van de Cauberg 2014

Route en omgeving Amstel Gold Race 2019

Bij elke route heb je verschillende heuvels en bergen te beklimmen en deze verschillende routes zijn ook voor een deel hetzelfde. Voor volgend jaar ga ik opnieuw voor de 150 kilometer editie. Deze afstand rijd voor mij het fijnst en is, zoals ik eerder aangaf, qua hoogtemeters ideaal. Als het meezit kun je de afstand in zes uren uit fietsen. Alle afstanden hebben hun startpunt in Valkenburg en finishen bovenop de Cauberg. Een flinke klim naar boven leid je richting de finish. De Cauberg is 134 meter hoog en het hoogteverschil met de voet van de berg is 51 meter. De klim is 1450 meter, dit brengt het gemiddelde rond de 5 tot 8%. De steilste stukken staan gelijk aan de Mont Ventoux 10-12%.

Bij de 150 kilometer versie kom je over deze klimmen:

 • Geulhemmerberg; 60 meter hoogteverschil; 6,7% gemiddeld; 7,9% steilste deel
 • Bemelerberg: 41 meter; 4,5%; 7%
 • Loorberg: 77 meter; 5,3%; 8,6%
 • Camerig: 174 meter; 4%, 7,7%
 • Gemmenicherweg: 94 meter; 5,3%; 12,9%
 • Drielandenpunt: 142 meter; 4,4%; 9,9%
 • Kruisberg: 52 meter; 8,8%; 15,5%
 • Eyserbosweg: 80 meter, 9,3%; 17,1%
 • Huls: 72 meter; 7,8%; 10,7%
 • Fromberg: 60 meter; 3,6%; 8%
 • Keutenberg: 71 meter; 5,9%; 16%
 • Cauberg: 51 meter; 6,5%; 13,1%

Wil je meer weten over hoe deze klimmen eruit en hoe het verloop is van deze klimmen? Klik dan hier om naar de website van Klimtijd.nl te gaan. Deze website staat boordevol informatie over de verschillende klimmen in binnen- en buitenland inclusief beeldmateriaal.

Cauberg Amstel Gold Race 2016

Cauberg Amstel Gold Race 2016 (lange baard hé?)

Kan ik de route ook rijden buiten dit evenement?

Jazeker! Op de website van de Amstel Gold Race vind je deze routes in GPS formaat terug. (Dit is de 150 km versie) Als je meedoet aan de toertocht, heb je echter een aantal voordelen. Je wordt geholpen met oversteken, bepaalde kruispunten zijn afgezet en je hebt waterposten. Daarnaast is de route tijdens de tourtocht voorzien van pijlen voor de routebepaling. Rijd je liever zonder GPS en buiten de toertocht? Dan kun je ook nog voor kiezen om de 365 dagen versie van de Amstel Gold Race te rijden. Hierbij heb je de keuze uit drie verschillende routes,ook wel lussen genoemd, die met bordjes aan zijn gegeven. Zelf heb ik ook al eens twee lussen gereden. Hierbij krijg je een deel van de route te zien. Ga meer informatie naar Amstel Experience. Kleine waarschuwing! Je begint met de Cauberg, dus zorg ervoor dat je het eten al even op hebt voordat je omhoog gaat. En dat je benen al een beetje warm zijn. Persoonlijk kan ik een ieder aanraden om mee te doen aan de tourversie.

Inschrijven Amstel Gold Race 2019

De inschrijving voor de Amstel Gold Race 2019 is al gesloten. In het begin van oktober begint de inschrijving al, die in het begin van november word gesloten. Het evenement wordt elk jaar populairder. Dus je moet ingeloot worden om mee te kunnen doen. We hebben een paar weken terug gehoord dat we uitgeloot zijn. Er is nog wel een tweede ronde waar je mogelijk een kaartje krijgt van één van de uitvallers. De kans hierop is echter erg klein. We zullen marktplaats en onze kenniskring dus goed in de gaten houden voor kaartjes die vrij komen.

Net als voorgaande jaren hebben we het weekend al besproken. Net als vorige jaar hebben we gekozen voor een AirBnb in de omgeving. Deze reservering laten we gewoon doorgaan. Als we geen kaarten krijgen is de kans groot dat we hem alsnog rijden. Of een groot deel meerijden.

Wat vond je van dit bericht?

Vond je het een leuke post? Wil je meer weten over de Amstel Gold Race? Laat het achter in de reacties. Ik houd je natuurlijk op de hoogte van alle ontwikkelingen omtrent dit evenement. Als je echt niks wil missen, kun je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief of kun je me volgen op social media.(links hiervoor staan onderin de website), Of neem contact met mij op.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x

Pin It on Pinterest