Le Mont Ventoux waar het avontuur volgend jaar weer voor mij gaat gebeuren! Weer? Ja, want ook in 2012, 2013 en 2014 heb ik de Mont Ventoux beklommen. Ik ga in 2019 deze berg opnieuw beklimmen met Join4Energy! Deze stichting noemt het evenement “Challenge Mont Ventoux”. Voor mij zal de rit omhoog met mijn racefiets gaan. Je kan de berg met dit evenement overigens ook wandelend, hardlopend, steppend of mountainbikend op. Wat je maar wil!

Le Mont Ventoux

De Mont Ventoux is 1912 meter hoogte en is de enige hoge berg in zijn streek. In de streek de Provence in het zuidoosten van Frankrijk. De naam “Mont Ventoux” is afgeleid van het woord vent. Wat wind betekend. In 2013 heb ik deze wind in levende lijven ervaren. Vanwege de hoge windsnelheden werd de tocht tot Chalet Reynar ingekort. Er stond die editie een hele harde wind. Deze wind word ook wel Mistral genoemd. In 2013 zorgde dit voor snelheden tot over 200 km/h. Er werden zelfs deelnemers van hun fiets geblazen!

De Mont Ventoux heeft overigens tal van bijnamen. De kale berg, vanwege het maanlandschap. Dit is duidelijk zichtbaar vanaf het moment dat je de bossen uitkomt vanuit Bédoin/Sault. En na Chalet Reynard, een skistation op zes kilometer van de top, de koers inzet voor de laatste klim naar boven. Ook word het de reus van de Provence genoemd en de kale pyramide.

Olijfvelden

Bédoin

Zelf heb ik de Mont Ventoux drie maal vanuit Bédoin beklommen. Bédoin is een klein dorpje van rond de 3000 inwoners wat zich aan de voet van de Mont Ventoux bevind. Vanaf deze de plek vertrekken ook de wielrenetappes van de tour de France.

Volgens Le Club des Cinglés du Mont-Ventoux is dit ook de zwaarste klim naar boven. Deze club bestaat sinds 1988 en om toegelaten te worden tot dit genootschap moet je één ding doen. En dat is… de Mont Ventoux niet één, twee, maar drie keer beklimmen. En dat op één dag. Je moet in dat geval de kale berg via drie verschillende kanten beklimmen: Bédoin, Sault en Malaucene.

Van deze drie is Sault de minst zware van alle drie kanten en wordt dit ook wel gekscherend “die mietjeskant” genoemd. Zelf ben ik hier ook al eens omhoog geklommen en het was inderdaad niet het zwaarst. Net als vanaf Bédoin kom je langs Chalet Reynard. Vanaf hier is het nog zes kilometer en ruim 500 meter naar de top.

In dit artikel zal ik mij beperken tot de klim vanuit Bédoin, omdat ik volgend jaar deze klim ook weer maak. Of ik de berg een twee of zelfs derde keer ga beklimmen? Ik denk het niet, maar je weet het nooit!

De beklimming

De beklimming van de Mont Ventoux vanuit Bédoin is 21 kilometer in lengte en telt meer dan honderd bochten. Mijn persoonlijk record staat op 1 uur en 58 minuten en 11 seconden (zie hierboven voor de statistieken). Dit heb ik behaald in 2012 toen ik het beste getraind was van de drie jaargangen. Of ik de snelste tijd ooit ga halen? Ik ben heel optimistisch, maar dat gaat mij niet lukken. De snelste tijd ooit is namelijk 55 minuten en 51 seconden!

De eerste kilometers

De eerste kilometers vanuit Bédoin zijn gemakkelijk. Met stijgingspercentage van maximaal 5,5% over de eerste vijf kilometer is dit ook goed te doen. Je komt in dit stuk door het boerenland, tussen de wijngaarden en bomen. In dit stuk kun je je spieren lekker opwarmen voor het echte werk. Je komt hierbij langs een blauwe olijfboom in Les Bruns.

Maar dan!

Na een gemakkelijk begin wordt het opeens een stuk pittiger! Na een haarspeld bocht bij Saint-Estève is er geen tijd meer voor rust. Het is tot en met le Chalet-Reynard tijd om echt te gaan klimmen! In dit gedeelte heb je stijgingspercentages van gemiddeld 9,5% (over 9 kilometer). Geen tijd om even rustig aan te doen, maar tijd om keihard te werken. Dit hele stuk zit je “opgesloten” tussen de bomen en komt er geen wind aan te pas. Flink zweten en afzien dus!

De eerste keer dat ik de berg beklom keek ik hier een aantal keren achterom. Ik had namelijk het gevoel dat mijn rem erop stond en mijn band leeg was. Mijn materiaal was echter in orde. Het was de enorme steile helling.

Chalet Reynard

Als de bossen wat dunner beginnen te worden kom je op een groot parkeerterrein. Je ben bij Chalet Reynard aangekomen! Chalet Reynard is van oorsprong een schuilplaats voor jagers en skiërs op een hoogte van 1417 meter. Dit is later omgedoopt in een restaurant. Dit is een laatste stop voordat je de “ruimte” in gaat. Vanaf hier ga je het maanlandschap in.

de Kale Berg

Maanlandschap

Tijd voor de laatste kilometers! Nog zes kilometer en 500 hoogtemeters te gaan. Op het moment dat je na Chalet Reynard de bocht omgaat, weet je niet wat je ziet. Je ziet links en rechts van de weg rotsen. Ook zie ke geel met zwarte paaltjes om je te waarschuwen voor een afgrond. Op de foto bovenin dit artikel bevind ik mij in dit stuk. De wind heeft hier vrij spel door het ontbreken van begroeiing.

Tom Simpson

Je bent nu bijna boven, nog even doorzetten… Anderhalf kilometer voor de top kom je langs een monument. Dit monument is ter nagedachtenis van Tom Simpson. Een Britse wielrenner die tijdens de Ronde van Frankrijk op 13 juli 1967 bij een temperatuur van 41°C ten val kwam. Vervolgens viel hij nogmaals, raakte bewusteloos en tijdens helikopter vlocht naar het ziekenhuis overleed hij. Het monument is een waar bedevaartsoord voor wielrenners. Rond zijn gedenkteken vind je tientallen bidons, die ter ere aan hem zijn achtergelaten.

Top van de Mont Ventoux

Last but not least!

In de laatste kilometer moet je nog even flink aan de bak! Hier ga je namelijk nog 110 meter omhoog, oftewel 11% stijgingspercentage. Nog even een lekker toetje voordat je bij de top bent. De top is kenmerkend voor deze berg. En toevallig ook voor deze website :). Op de top staat een weerstation die je herkend aan zijn rood met witte toren. Dit station is sinds 2016 weer actief, sinds deze vanaf 1968 op non actief was gezet. Je rijd vervolgens langs een zijweg de top op. Je hebt het gehaald! Even op adem komen en genieten van de prachtige beelden om je heen!

Dronebeelden van de Mont Ventoux

Deze beelden wil ik graag met je delen. Op het Youtube kanaal Cifke 4K Cinematic Footage vond ik prachtige dronebeelden van de Mont Ventoux. Zo kun je nog een beter beeld vormen van deze berg. Veel kijkplezier!

Vond je het een leuk artikel?

Hopelijk heb je dit artikel met veel plezier gelezen. Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, opmerkingen of tips? Laat het gerust hieronder weten. Wil je echt niks meer missen? Volg me op social media of schrijf je in op mijn nieuwsbrief.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x

Pin It on Pinterest